Autisme en hoofdpijn

Gepubliceerd op 22 januari 2021 om 13:30
Ervaringen rondom autisme Partner relatie Hoofdpijn

Autisme en hoofdpijn, is er een verband? Al zolang ik mijn man ken, wordt hij geplaagd door hoofdpijn. Niet alleen een beetje zeurend, maar echt vaak knallende hoofdpijn. Zo erg dat hij zich soms geen raad weet. Soms ook is het migraine, compleet met overgeven. Dat is vooral na drukte of veel stress. Als de drukte wat langer achter elkaar duurt, kun je er op wachten dat de migraine komt. Na een verjaardag is hij ‘s nachts vaak letterlijk ziek. De ‘gewone’ zeurende of knallende hoofdpijn is er bijna dagelijks. Soms eens een dag niet, maar deze hoofdpijnloze dagen zijn in de minderheid.

Wij hebben om de 6 weken standaard een dubbel gesprek bij onze huisarts. Dat is 5,5 jaar geleden zo gekomen na een loodzware periode, en deze gesprekken hebben we voortgezet. Het is fijn om een kort lijntje met de huisarts te hebben. Hij houdt vinger aan de pols over van alles wat speelt, maar ook is de drempel veel lager om een ander probleem aan te kaarten. Zo kaartten we dus ook regelmatig het onderwerp hoofdpijn aan.

We zijn het er met elkaar over eens dat het heel aannemelijk is dat zijn hoofdpijn een gevolg van het autisme zou kunnen zijn. Het hoofd van m’n man zit boordevol prikkels. Daardoor is hij regelmatig op het randje van óverprikkeld. Desondanks houdt hij als gevolg van zijn autisme onbewust alles om zich heen in de gaten. Zijn hoofd kan niet ‘uit’. Daar waar ik me even af kan sluiten, draait zijn brein gewoon door. Al zoekt hij iets ontspannends, het is bijna nooit écht rustig in zijn hoofd. Mijn man heeft overigens ook tinnitus, dat helpt natuurlijk ook niet positief mee.

Het is zeer waarschijnlijk geen Paracetamol-afhankelijke hoofdpijn. Bij langdurig Paracetamolgebruik kan hoofdpijn een bijwerking worden. Hij slikte best veel Paracetamol om de hoofdpijn er toch wat onder te krijgen, daarom stopte hij er vorig jaar mee om dit uit te sluiten. De hoofdpijn bleef. Daarnaast probeerde hij wat andere dingen uit, maar allemaal niet met het gewenste langdurige resultaat.

Ik heb het over minstens 30 jaar hoofdpijn, maar de afgelopen tijd lijkt het nog heftiger te zijn geworden. Het belemmert hem bij bijna alles. Hij geeft steeds vaker aan dat het de kwaliteit van zijn leven enorm beïnvloedt. Hij heeft nu een doorverwijzing voor neurologie gekregen, want de situatie lijkt soms echt bijna onhoudbaar voor hem...

Ooit zei een psychiater ons dat ze het autistisch brein als een kwetsbaar brein ziet. Dat ben ik nooit vergeten. Zou daar ergens toch iets te linken zijn? Linken tussen autisme en hoofdpijn, nog afgezien van de overprikkeling? Linken tussen autisme en neurologische problemen? Ik heb ooit ergens zelfs een link gezien tussen autisme en meningitis. Of het echt klopt, ik weet het niet, ik kan het artikel niet meer terugvinden helaas. Wel vond ik een lijntje tussen meningitis en latere hoofdpijn. Mijn man heeft meningitis gehad, wellicht zit daar ook een verband voor hem...?

Zijn er mensen die de combinatie autisme en ernstige hoofdpijn herkennen? Zijn er meer mensen met autisme die meningitis hebben gehad misschien? Weet je of er ergens onderzoek gedaan is wat verbanden aantoont tussen autisme en hoofdpijn of tussen autisme en andere hoofdproblemen? Iedere situatie is persoonlijk, maar wie weet zit er toch ergens overlap en kunnen we er iets mee.

Als er iets uit zijn bezoek aan de neuroloog komt waar iemand anders ook mee geholpen kan zijn, zal ik dat te zijner tijd uiteraard ook hier delen.

-Jolanda Hoenjet-de Jong-

#autisme #ass #autismespectrumstoornis #hoofdpijn #help #ervaringenrondomautisme