KOPPELGROEP AUTISME - een gespreksgroep voor KOPPELS waarvan 1 partner autisme heeft, de andere partner niet

Belangrijk! Je kunt alleen samen met je PARTNER lid worden.

Dit is een 'geheime' groep, je kunt deze niet zomaar zelf vinden. Als jullie als koppel serieuze belangstelling hebben, mag je me altijd benaderen. Je kunt me via Messenger een PB sturen op het beheeraccount 'Beheerteam Van Mijn Partner Heeft Autisme’. Dat werkt voor dit doel makkelijker dan via mail.

Lid worden kan alleen als onderstaande omschrijving voor jullie beiden past. Als niet alle pijlers passen, is aansluiten in deze groep niet mogelijk. De groepsregels worden strak nageleefd, zodat deze vertrouwelijke groep een zo veilig mogelijke plek voor iedereen blijft. Om lid te kunnen worden, heb je beiden zowel Facebook als Messenger nodig.

Veel koppels hebben vriendschappen en contacten door onbegrip voor de situatie zien verwateren. Een Facebookgroep kan dat natuurlijk niet vervangen, maar wellicht wel een beetje opvullen. Je kunt hier steun en herkenning vinden en je lach en je traan delen. Een soort online vriendennetwerk waar je terecht kunt en waar we elkaar begrijpen.

De Koppelgroep is een warm geheel waarin fijne gesprekken worden gevoerd over allerhande onderwerpen.

Leden zijn koppels in diverse levensfases.

De keuze voor koppels waarvan 1 partner autisme heeft en de andere partner niet, is een heel bewuste. Zo houden we een zo gelijkwaardig mogelijke balans in de groep. Relaties zijn min of meer vergelijkbaar en iedere partner kan ook herkenning vinden. 

Bewust noem ik het een GESPREKSgroep, omdat we met elkaar het gesprek aangaan. Er wordt niet verwacht dat je dagelijks meepraat, maar deze groep is ook niet bedoeld om alleen stilletjes op de achtergrond in mee te lezen. Van ieder lid wordt enige deelname gevraagd.

Niemand van je Facebookvrienden ziet dat jullie lid zijn.

Ervaring leert helaas dat veel stellen niet samen met de partner in een groep willen. Heel jammer, want juist het gesprek vanuit beide partners met anderen voeren kan heel verhelderend zijn. Beide kanten mogen er zijn en beide kanten worden ook herkend. Vanuit beide perspectieven worden over en weer ervaringen en mooie inzichten gedeeld.

Deze groep werkt anders dan de meeste andere groepen. Niemand wordt zomaar toegevoegd. Iedereen die zich aanmeldt, zal eerst een uitgebreid PB krijgen waarin een aantal vragen worden gesteld. Alleen koppels die écht in de groep passen, zullen worden toegelaten.

In de groep spreken de leden duidelijk met elkaar af dat alles wat gedeeld wordt ook echt in de groep blijft en niet erbuiten gedeeld wordt. Zo houden we het met elkaar en voor elkaar zo veilig en vertrouwd mogelijk.

De belangrijkste pijlers:

♦️ 1 PARTNER heeft autisme, de andere partner niet

♦️ Je kunt alleen SAMEN lid worden, ieder met een eigen Facebookaccount

♦️ RESPECT naar autisme en elkaar

♦️ POSITIEVE INSTEEK

- We gaan van het goede van elkaar uit

- We kijken naar oplossingen en mogelijkheden

- Inzicht in autisme en in elkaar vergroten

- Problemen kunnen uiteraard ook respectvol worden besproken

- We luisteren naar elkaar en proberen hierin opbouwend en constructief met elkaar mee te denken

- Niet alles klakkeloos afschuiven op autisme of de andere partner

- Met zelfreflectie naar de situatie willen kijken

- Hoe kun je beter voor jezelf zorgen, zonder je in alles aan de ander aan te passen?

- We durven elkaar een spiegel voor te houden, vanuit beide kanten

- Balans tussen problemen en leuke dingen

- Geen scheidingsadviezen

♦️ STABIELE RELATIE

De groep is niet bedoeld voor (bijna) ex-partners, wel voor partners die in de relatie geloven en de partner als volwaardige partner zien. Als je aan de relatie twijfelt, past deze groep niet. De groep is daarom ook niet geschikt voor koppels die pas samen zijn

♦️ ACTIVITEIT

▪️Ieder nieuw lid stelt zich voor. Beide partners in een eigen bericht, zodat we jullie allebei leren kennen

▪️Iedere partner ZONDER autisme plaatst ten minste eens per 2 maanden een eigen bericht en praat in deze periode ook regelmatig mee onder berichten van andere leden

▪️Iedere partner MET autisme plaatst ten minste eens per 3 maanden een eigen bericht en praat in deze periode ook regelmatig mee onder berichten van andere leden

▪️Een eigen bericht hoeft niet altijd per se ass-gerelateerd te zijn, maar enige balans in wat je deelt is natuurlijk wel op z’n plaats

Vanwege de veiligheid laat ik niet zomaar iedereen toe. Mensen met bijvoorbeeld heel vreemde namen of met een heel nieuw profiel passen niet automatisch in een vertrouwelijke groep als dit. Er zijn veel fake-profielen, vandaar. Profielen zonder profielfoto voeg ik standaard niet toe. Je profielfoto hoeft geen portret van jezelf te zijn. Een bloem of je huisdier of iets dergelijks is prima, als het maar niet dat standaard blauwe Facebookpoppetje is. Ook namen die uit 2 keer 2 letters bestaan passen hier niet. Je bent dan niet te taggen, en elkaar kunnen taggen is wel fijn in onze groep.

Is iets niet duidelijk genoeg of heb je vragen, stuur me gerust een PB voor je besluit of jullie je willen aanmelden.

Past dit bij jullie, dan hoop ik dat we elkaar binnenkort treffen in deze fijne, warme en betrokken groep!

Je kunt hier alleen met de juiste intentie aansluiten. Dit is geen groep waarin je even uit nieuwsgierigheid rondneust. Vandaar de strakke regels en het contact vooraf. Hiermee hoop ik te voorkomen dat mensen uit niet passende motivatie meelezen met de vaak kwetsbare, persoonlijke en vertrouwelijke berichten van de leden. Deze strakke regels beschermen jullie andersom straks dus ook.

-Jolanda Hoenjet-de Jong-

Heb je behoefte aan contact met andere partners-van, maar wil de partner met autisme geen lid van deze Koppelgroep worden, kijk dan even bij de groep voor partners van iemand met autisme, Mijn Partner Heeft Autisme (https://www.ervaringenrondomautisme.nl/gespreksgroepen-1/mijn-partner-heeft-autisme). Misschien past deze groep bij je.

Contact met mensen in eenzelfde situatie kan erg fijn zijn.