Gaslighting? Of een kwestie van Stop zeggen?

Gaslighting, ik had er nog nooit van gehoord. Omdat ik op internet de link met autistische partners voorbij zag komen, werd ik nieuwsgierig en heb ik het opgezocht. Google leerde me ‘Gaslighting is een vorm van psychologische manipulatie, met als doel mensen zich mentaal totaal ontredderd te laten voelen en te laten twijfelen aan het eigen gezonde verstand’.

Lees meer »

Autisme en sociale interactie

Autisme en sociale interactie. Vaak wordt verondersteld dat dat niet samengaat. Ik deel hierbij een klein voorbeeld van vanmorgen, om te laten zien dat deze aanname niet altijd en niet voor iedereen opgaat.

Lees meer »

Autisme of narcisme?

Met enige regelmaat lees ik dat partners met autisme narcistisch zouden zijn. Ik schrik er altijd enorm van hoe makkelijk men ergens een label op plakt. Ik begrijp dat beide termen makkelijk door elkaar gehaald worden, maar dan wordt er voorbijgegaan aan een belangrijk verschil. In uiting lijken autisme en narcisme dan misschien wel op elkaar, maar de basis is zo heel anders.

Lees meer »