Vanaf welke kant kijk jij?

Jaren geleden zag ik op tv een programma over relaties. 4 Koppels die waren vastgelopen volgden samen relatietherapie. Dat deden ze niet met de eigen partner, maar er werd samen met de partner van een ander koppel een tijdelijk nieuw koppel gevormd. Partnerruil met een psychologisch doel. Bij de tijdelijke nieuwe partner botsten de deelnemers voornamelijk op zichzelf en op gevolgen van eigen gedrag. Ze liepen tegen eenzelfde soort problemen aan. De tijdelijke partner, waarmee echt samengewoond werd, hield onbewust een spiegel voor.

Lees meer »

Verschillend werkende breinen

Een groot verschil tussen m’n man en mij is de manier waarop onze breinen werken. We hebben het beste met elkaar voor, maar daarbij moeten we het wel ieder met een anders werkend brein doen. Dat zorgt ondanks al onze goede bedoelingen regelmatig voor miscommunicatie.

Lees meer »

Partnergroep MIJN PARTNER HEEFT AUTISME

Heeft je partner autisme en zou je het fijn vinden om daarover op Facebook op een opbouwende en respectvolle manier te praten met andere partners-van? Als de sfeer en insteek van mijn blogs bij je passen, dan is de partnergroep MIJN PARTNER HEEFT AUTISME misschien iets voor je.

Lees meer »

Tips van partners, tips voor partners

In relaties waarin autisme een rol speelt, gaat niet alles vanzelf soepel en goed. Het is vaak een hele zoektocht naar de best werkende weg en de best mogelijke balans. Dit is een proces wat jaren kan duren. Als je dat proces samen kunt aangaan, is een goede relatie absoluut mogelijk. Het is niet altijd makkelijk, maar met een positieve mindset kom je over het algemeen verder en word je gelukkiger dan wanneer je in een cirkel rond blijft draaien en er niet uit stapt.

Lees meer »

Het motorblok in je relatie

Een relatie moet je blijven smeren, dan loopt de motor het best. Dat geldt voor ieder motorblok en in iedere relatie. De olie is om goed voor jezelf en elkaar te zorgen en naar elkaar te luisteren. Écht luisteren, niet invullen. En blijven praten. Al kan praten soms wat lastiger zijn als een partner autisme heeft…

Lees meer »

Verandering in levensfases

Best vaak lees ik dat de partner zonder autisme vindt dat de autistische partner zo veranderde na samenwonen, trouwen of kinderen krijgen. Ik vraag me af, veranderen we niet allemaal bij stappen in de relatie? En überhaupt in het leven en bij ouder worden? Ik ben nu, als 50-plusser zonder autisme, ook niet meer de moppentappende flapuit die ik was toen we elkaar op ons 18e ontmoetten. En zeer waarschijnlijk ben ik in de loop der jaren zelf ook anders naar m’n man gaan kijken. Mijn eigen verwachting werd en wordt anders.

Lees meer »