Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Gepubliceerd op 22 juli 2019 om 10:11
Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit, Bianca Toeps

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit. Dit is de titel van het boek dat ik onlangs las. Het boek dat is geschreven door mijn nichtje Bianca. Bianca heeft asperger en is op volwassen leeftijd gediagnosticeerd.

In dit boek vertelt zij over haar autisme en haar leven. Over haar leven voordat ze wist van haar autisme, maar ook over haar leven nu ze op haar autisme kan anticiperen. Haar leven als kind, maar ook als puber en als volwassen vrouw. Een boek vanuit eerste hand. Niet óver iemand met autisme, maar dóór iemand met autisme, en niet door een ouder of een hulpverlener. In dat opzicht dus een boek vanuit een heel ander perspectief dan de meeste andere boeken over autisme die ik las.

Ik vind het een prettig leesbaar boek, waarin veel verschillende situaties beschreven worden. Wat doet iets met iemand? Waar loop je tegenaan? Welke vooroordelen tref je op veel plaatsen om je heen? Eigenlijk overal om je heen... Een echt inkijkje in de wereld van een autist.

Autist. Iemand met autisme. Sinds ik er een aantal jaar geleden met Bianca over sprak, gebruik ik vaker het woord autist. In dit boek gaat zij hier ook op in. Voorheen was ik er op gefocust om het over ‘iemand met autisme’ te hebben, maar daar ben ik een beetje vanaf. Ik kan me goed vinden in haar argumenten om ‘autist’ te gebruiken.

Kortgeleden sprak ik Bianca na lange tijd weer. We spraken vanzelfsprekend over haar boek. Over dít boek. Ik ben trots op haar. Trots op wat ze bereikt heeft. Daarom dat ik haar boek hier graag aanbeveel. Het is leerzaam voor iedereen die autisme heeft of met autisme in de omgeving te maken heeft. En ik ben niet de enige die er positief over is, want op Bol scoort dit boek een 4,9 uit 5!

Titel: maar je ziet er helemaal niet autistisch uit

Auteur: Bianca Toeps

EAN: 9789463491082

Naast haar persoonlijke verhaal vind je hierin ook een stukje informatie over autisme in z’n algemeenheid en een aantal ervaringen van andere mensen. Ik vond het heel bijzonder om situaties en personen die ik door onze familieband (her)ken in dit boek tegen te komen. Zo dichtbij was een boek nog nooit...

-Jolanda Hoenjet-de Jong-